ΟΙ "ΓΚΡΙΖΕΣ" ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ποιός να το περίμενε; Πως οι οίκοι αξιολόγησης που μας κατέβαζαν τρία-τρία τα σκαλοπάτια, στην αξιολόγηση και αποκωδικοποίηση του "γρίφου" της εθνικής μας οικονομίας, θα ήταν αυτοί οι ίδιοι ακριβώς, που προσυπογράφουν και το σχέδιο διάσωσης της Ευρωζώνης και του Ευρώ. Και εντελώς παρεμπιπτόντως και της Ελλάδας. Αφού, στρέφοντας τα πυρά τους στις -μέχρι χθες- "ισχυρές" υποτίθεται, οικονομίες της Ιταλίας και της Γαλλίας, ανάγκασαν την Ευρωζώνη να σβήσει τη φωτιά του νότου. Μεγαλώνοντας την περίοδο αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και διορθώνοντας παλιότερους ουτοπιστικούς σχεδιασμούς.
Σε επίπεδο ελληνικής κοινωνίας ωστόσο όλα αλλάζουν προς το χειρότερο: Μας περιμένει: νέο σκληρότερο μνημόνιο, πολύ μεγάλες περικοπές μισθών με ταυτόχρονες απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενυπόθηκες διασφαλίσεις των νέων δανείων με δημόσια περιουσία και με μια κουβέντα μια κατάσταση φτώχειας και ομηρίας πενήντα τουλάχιστον ετών.
Μιας και το κούρεμα του Ελληνικού χρέους, με "εθελοντική" συμμετοχή του ιδωτικού τομέα, καταλήγει με βεβαιότητα και πάλι στο κούρεμα των πολιτών αυτής της χώρας. Με τη μέθοδο της πυρπόλησης ολόκληρης της κόμης αυτή τη φορά!
Και αυτό που με πολλές φανφάρες ανακοινώθηκε την Πέμπτη το βράδυ (περί σχεδίου Μάρσαλ Β για την Ελλάδα) αποσύρθηκε εν κρυπτώ και παραβύστω, από το επίσημο κείμενο της διάσκεψης.
Οι πάντες ωστόσο συμφωνούν πως όσα αποφασίστηκαν ήταν μια ανακούφιση για την Ελλάδα. Και όντως έτσι είναι. Με εκλογικευμένα επιτόκια δανεισμού- κοντά στα επιτόκια δανεισμού των ισχυροτέρων οικονομιών- με ελάφρυνση της επιστροφής των δανεικών (από ήπιο κούρεμα και τοκοχρεολύσια) κατά 21% περίπου, με γνωστές πλέον τις αιτίες του της...εθιμοτυπικής οικονομικής μας εκτροπής, εκείνο που απομένει στο πολιτικό οικοσύστημα, είναι να άρει τις αδικίες της οριζόντιας κατανομής των φόρων και να τις χρεώσει εκεί που πρέπει. Αφού ο μέσος Έλληνας, έκανε τα πάντα για την περίσταση μα η κυβέρνηση δεν έθιξε μήτε τρίχα της κεφαλής των κομματικών της πραιτωριανών. Που τους παίρνει από τις ΔΕΚΟ (σπλάχνα τους χαρακτηρίζουν στο ΠΑΣΟΚ) και τους ανακυκλώνει στο δημόσιο...Μια τρύπα στο νερό δηλαδή.
Οι Ελληνικές κυβερνήσεις απο εδώ και πέρα λοιπόν, κέρδισαν κάποιο χρόνο...Για να εφαρμόσουν τις πολιτικές εξυγίανσης. Και τον μηδενισμό των προωτογενών ελλειμμάτων. Κάποια....σοφία άραγε κέρδισαν; Ή θα ξαναφουσκώσουμε τα χρέη, παράγοντας τα καθημερινά ελλείμματα της επιβίωσής μας;
Αν αυτό δεν μηδενιστεί, δεν θα μας φταίει κανείς άλλος πλέον, αν εκποιηθεί όλος ο δημόσιος πλούτος και περιοριστούν στο μίνιμουμ τα κυριαρχκά δικαιώματα της χώρας. Τέλος στις "χύμα" πολιτικές λοιπόν!
ΚΕΡΔΗ ΥΨΟΥΣ 20 ΔΙΣ. ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΕΡΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Περί τα 20 δισ. ευρώ έχει αποφέρει μέχρι στιγμής στη Γερμανία η κρίση στην Ευρωζώνη, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο Φόλκερ Χελμάγερ, επικεφαλής των αναλυτών της Bremer Landesbank. «Πολλοί συνάδελφοί μου υποστηρίζουν ότι η...Γερμανία πληρώνει το λογαριασμό της Ευρωζώνης. Καμία άλλη θέση δεν απέχει τους τελευταίους 18 μήνες τόσο από την πραγματικότητα όσο αυτή» τονίζει.
Προσθέτει ότι μέσω των εγγυήσεων που προσφέρει η Γερμανία για τις χώρες της ευρωκρίσης κερδίζει ετησίως 2 % σε τόκους, το οποίο μεταφράζεται σε 700 εκατ. ευρώ τους τελευταίους 18 μήνες.
«Αυτό όμως δεν είναι το καίριο σημείο» συνεχίζει. «Λόγω της αδυναμίας των υπερχρεωμένων χωρών, η γερμανική αγορά κεφαλαίου έχει ένα μπόνους που δεν οφείλεται στις δικές της ενέργειες, αλλά είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των άλλων χωρών.
Έχουμε ένα πλεονέκτημα στην αναχρηματοδότηση της τάξης του 1 με 1,5 %. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι έχουν περάσει από τότε 18 μήνες και σε συνάρτηση με τις εκδόσεις νέων ομολόγων από τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα σε μια διάρκεια ωρίμανσης 5 έως 30 ετών τότε, το όφελος για τους Γερμανούς φορολογούμενους ανέρχεται συνολικά στα 18 δισ. ευρώ» εξηγεί.Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί, σύμφωνα με τον ειδικό, ότι τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας που έχει οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων. Επιπλέον η κατάσταση αυτή έχει επιφέρει αύξηση της απασχόλησης στη Γερμανία που με τη σειρά του επέφερε μείωση των κοινωνικών δαπανών. Έτσι το συνολικό όφελος για τους Γερμανούς ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ. Ο κ. Χελμάγερ στρέφει τα βέλη του εναντίον του ινστιτούτου IFO του Μονάχου, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ανακριβή και αναξιόπιστα τα εφιαλτικά σενάρια και τις εκτιμήσεις που συχνά παρουσιάζει για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και το κόστος για τη Γερμανία.
«Έχουν υπολογίσει για παράδειγμα ότι το ευρωομολόγο θα αύξανε το κόστος δανεισμού της Γερμανίας κατά 25 δισ. ετησίως. Ο υπολογισμός αυτός είναι ανεπίτρεπτος, καθώς γίνεται στη βάση ακραίων δεδομένων που είναι αποτέλεσμα μια τεχνητής κατάστασης λόγω της κρίσης στις υπερχρεωμένες χώρες. Από επιστημονικής απόψεως αυτό είναι απαράδεκτο και θα έλεγα μάλιστα ότι είναι και σκάνδαλο να δίνεις τέτοιους υπολογισμούς στη δημοσιότητα» τονίζει. (κλικ) Και στο παρελθόν ο Φόλκερ Χελμάγερ έχει ενθαρρύνει μεγάλες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, καθώς προσφέρουν στην παρούσα φάση ιδανικές συνθήκες: «Προσφέρουν ευνοϊκές υποδομές, φθηνό εργατικό δυναμικό, δυτικού επιπέδου νομικές προδιαγραφές. Ενθαρρύνω τις μεγάλες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν σε χώρες όπως την Ελλάδα και την Πορτογαλία» αναφέρει ο επικεφαλής των αναλυτών της Bremer Landesbank.
Περί τα 20 δισ. ευρώ έχει αποφέρει μέχρι στιγμής στη Γερμανία η κρίση στην Ευρωζώνη, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο Φόλκερ Χελμάγερ, επικεφαλής των αναλυτών της Bremer Landesbank. «Πολλοί συνάδελφοί μου υποστηρίζουν ότι η...
Γερμανία πληρώνει το λογαριασμό της Ευρωζώνης. Καμία άλλη θέση δεν απέχει τους τελευταίους 18 μήνες τόσο από την πραγματικότητα όσο αυτή» τονίζει.Προσθέτει ότι μέσω των εγγυήσεων που προσφέρει η Γερμανία για τις χώρες της ευρωκρίσης κερδίζει ετησίως 2 % σε τόκους, το οποίο μεταφράζεται σε 700 εκατ. ευρώ τους τελευταίους 18 μήνες.
«Αυτό όμως δεν είναι το καίριο σημείο» συνεχίζει. «Λόγω της αδυναμίας των υπερχρεωμένων χωρών, η γερμανική αγορά κεφαλαίου έχει ένα μπόνους που δεν οφείλεται στις δικές της ενέργειες, αλλά είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των άλλων χωρών.
Έχουμε ένα πλεονέκτημα στην αναχρηματοδότηση της τάξης του 1 με 1,5 %. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι έχουν περάσει από τότε 18 μήνες και σε συνάρτηση με τις εκδόσεις νέων ομολόγων από τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα σε μια διάρκεια ωρίμανσης 5 έως 30 ετών τότε, το όφελος για τους Γερμανούς φορολογούμενους ανέρχεται συνολικά στα 18 δισ. ευρώ» εξηγεί.
Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί, σύμφωνα με τον ειδικό, ότι τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας που έχει οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων. Επιπλέον η κατάσταση αυτή έχει επιφέρει αύξηση της απασχόλησης στη Γερμανία που με τη σειρά του επέφερε μείωση των κοινωνικών δαπανών. Έτσι το συνολικό όφελος για τους Γερμανούς ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ.
Ο κ. Χελμάγερ στρέφει τα βέλη του εναντίον του ινστιτούτου IFO του Μονάχου, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ανακριβή και αναξιόπιστα τα εφιαλτικά σενάρια και τις εκτιμήσεις που συχνά παρουσιάζει για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και το κόστος για τη Γερμανία.
«Έχουν υπολογίσει για παράδειγμα ότι το ευρωομολόγο θα αύξανε το κόστος δανεισμού της Γερμανίας κατά 25 δισ. ετησίως. Ο υπολογισμός αυτός είναι ανεπίτρεπτος, καθώς γίνεται στη βάση ακραίων δεδομένων που είναι αποτέλεσμα μια τεχνητής κατάστασης λόγω της κρίσης στις υπερχρεωμένες χώρες. Από επιστημονικής απόψεως αυτό είναι απαράδεκτο και θα έλεγα μάλιστα ότι είναι και σκάνδαλο να δίνεις τέτοιους υπολογισμούς στη δημοσιότητα» τονίζει. (κλικ)
Και στο παρελθόν ο Φόλκερ Χελμάγερ έχει ενθαρρύνει μεγάλες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, καθώς προσφέρουν στην παρούσα φάση ιδανικές συνθήκες: «Προσφέρουν ευνοϊκές υποδομές, φθηνό εργατικό δυναμικό, δυτικού επιπέδου νομικές προδιαγραφές. Ενθαρρύνω τις μεγάλες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν σε χώρες όπως την Ελλάδα και την Πορτογαλία» αναφέρει ο επικεφαλής των αναλυτών της Bremer Landesbank.
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ
Σε θρίλερ διαρκείας εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον για τη βραδυφλεγή «βόμβα» του ορίου του αμερικανικού δανεισμού, με το Λευκό Οίκο να διαψεύδει πως Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία -αν και διαπιστώνει «δυναμική για...
συμβιβασμό- ενώ πλησιάζει η προθεσμία της 2ας Αυγούστου.
συμβιβασμό- ενώ πλησιάζει η προθεσμία της 2ας Αυγούστου.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor' s προειδοποίησε πως οι πιθανότητες να υποβαθμίσει τις ΗΠA τον επόμενο μήνα εάν δεν βρεθεί διέξοδος βρίσκονται στο 50-50. Δημοσίευμα των New York Times ανέφερε την Πέμπτη πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, καλλιεργώντας θετικό κλίμα στη Γουόλ Στριτ -το οποίο όμως διέψευσε λίγο αργότερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σημειώνοντας όμως πως στις συζητήσεις υπάρχει «δυναμική για μία ισορροπημένη συμφωνία».
Μερίδα των Ρεπουμπλικανών βλέπουν θετικά το σχέδιο μέτρων περικοπών δαπανών και φορολογικών αυξήσεων που έχει ετοιμάσει δικομματική ομάδα έξι γερουσιαστών (η «Παρέα των Έξι») ώστε να γίνει δυνατή μία αύξηση του ορίου δανεισμού. Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής κρατούν όμως τη σκληρότερη στάση, σε σύγκριση με τους συντρόφους του στη Γερουσία, και οι συζητήσεις που κυριαρχούν στις τάξεις τους είναι εάν μπορούν να βρουν ένα «παραθυράκι» ώστε να μην παραβούν τις δεσμεύσεις τους για μη αύξηση της φορολογίας.
Με τις πιέσεις για συμβιβασμό να ενισχύονται, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπόνερ (το κόμμα κέρδισε τον έλεγχο του Σώματος στις πρόσφατες εκλογές) προσπάθησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις λέγοντας πως «στο τέλος, έχουμε την υπευθυνότητα να δράσουμε».
Ο ίδιος όμως δήλωσε πως οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα δεχθούν συμφωνία για μείωση του ελλείμματος που θα βάζει τέλος στις φοροαπαλλαγές που είχαν εισαχθεί επί Μπους, αντεπιτιθέμενος στους Δημοκρατικούς πως είναι «ανεύθυνο» να μην έχουν εναλλακτική στρατηγική.
Υπό εξέταση βρίσκεται επίσης και το ενδεχόμενο μίας «συμφωνίας γέφυρας», για προσωρινά μέτρα που θα οδηγήσουν στην κάλυψη των αμερικανικών δανειακών αναγκών για κάποιους μήνες, δίνοντας στην Ουάσινγκτον περιθώριο χρόνου ώστε τα δύο κόμματα να καταλήξουν σε συμβιβασμό για ευρύτερες μεταρρυθμίσεις. Οι «σκληροί» Ρεπουμπλικανοί της Βουλής συζητούν και αυτό το ενδεχόμενο, όπως ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Τζακ Κίνγκστον.
ΚΟΜΜΑΤΑ "ΦΟΥΣΚΕΣ" ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ
ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
ΧΩΡΙΑ ΤΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η ΦΟΥΣΚΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!
Για περισσότερες αναρτήσεις στην ίδια κατηγορία, κλίκ στις "ΕΤΙΚΕΤΕΣ" πιο κάτω:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου