Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 4ο

Πριν από ένα χρόνο και αναλαμβάνοντας την εξουσία ο Έλληνας  πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μεταξύ των πολλών και διάφορων που είπε,  ήταν και η ρύση πως "η εθνική μας κυριαρχία απειλείται,  πολύ περισσότερο πλέον  μετά την οικονομική κατάρρευση της χώρας". Αυτή η δήλωση,  προσγείωσε ανώμαλα,  πολλούς "ωχαδερφιστές" στη χώρα. Και πολύ περισσότερους,  μέσα στο ίδιο το σοσιαλιστικό του κόμμα.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός,  πως οι πρώτες δηλώσεις των νέων μας  κυβερνητών -και ιδιαίτερα στο εξωτερικό- ήταν δηλώσεις,  ελληνικής πολιτικής κατατομής  μεν, αλλά και δηλώσεις παλιομοδιτών πολιτικών. 'Οταν μιλούσαν για ναυάγια, της οικονομίας, για  Τιτανικούς και άλλα τέτοια φολκλορικά, εσωτερικής- σύμφωνα και με τον πολιτικό μας πολιτισμό- κατανάλωσης. Με αποτέλεσμα,  ένα χρόνο μετά πρωτοκλασάτοι Υπουργοί,  να αναγνωρίζουν τα ολισθήματα  της κυβέρνησής τους. 

Στον τομέα ωστόσο -των εθνικών μας εκκρεμοτήτων - κι εκεί όπου μας προετοίμαζαν  για την άτακτη υποχώρηση της διπλωματίας μας,  στα πολλά ανοιχτά εθνικά  μέτωπα, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι. Και ευτυχώς.  Ιδιαίτερα δε μόλις ο Πρωθυπουργός, πήρε στην πλάτη του και την εξωτερική μας πολιτική.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Ανήμερα των Θεοφανείων και του ΑιΓιαννιού,  ο Γιώργος Παπανδρέου,  με δυο ταξίδια αστραπή σε Παρίσι και Άγκυρα, έθετε πιο ξεκάθαρα από κάθε προηγούμενη φορά και πιο ρεαλιστικά από οποιονδήποτε προκάτοχό του  Έλληνα πρωθυπουργό,  τις αλήθειες που για τόσα χρόνια λέγαμε μόνο... μεταξύ μας. Επιλέγοντας τη σωστή ώρα-και το κυριότερο- το σωστό ακροατήριο....

Με τον Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί να μην καταδέχεται να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό- και τι να πει άλλωστε- και χολωμένο ενδεχομένως , που πολλά Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα -με προμηθευτές Γαλλικούς οίκους εξοπλισμών-   ανεστάλησαν,  ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Φιγιόν, εισπράττοντας την κατανόηση του Γάλλου πρωθυπουργού. 

Ο οποίος  Φιγιόν -και σε  αντίθεση με τον Νικολά Σαρκοζί,- θα πρέπει να διαχειριστεί στην καθημερινότητα κι ένα τεράστιο Γαλλικό χρέος. Με βήματα και "πρακτικές" αντίστοιχες με τις πρακτικές του Έλληνα συναδέλφου του.


Ακόμα και στο θέμα του Ευρωομολόγου ο Φιγιόν, δεν αντέκρουσε ευθέως τον Έλληνα ομόλογό του...Ευρωομόλογο, στο οποίο σθεναρά ο... Σαρκοζι-μερκελικός άξονας αντιτίθεται. Ερήμην των λοιπών πολιτικών δυνάμεων και οικονομολόγων των χωρών τους -και όχι μόνο- πολλές φορές. 

Εξορμώντας ο Παπανδρέου στο Παρίσι, -για μια  από χέρι περιορισμένων πολιτικών δυνατοτήτων συνάντηση- εκείνο που παρεμπιπτόντως  και ...σημειολογικά  επεδίωξε,  ήταν να φουσκώσει με ευρωπαϊκό αέρα τα πανιά του, πριν την κάθοδό του στην Τουρκία. Χρησιμοποιώντας  λοιπόν ως ντεκόρ τα κυβερνητικά κτίρια του Παρισιού, έστειλε ένα...Ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία:" Η συνεργασία σας με  την ΕΕ, είναι μονόδρομος"

Σε πλήρη ταύτιση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που την ίδια μέρα από τον Έβρο και κατά τον εορτασμό του Αγιασμού των υδάτων, έστελνε το δικό του, ξεκάθαρο μήνυμα στους γείτονες:
Συνηθίσαμε να αποκαλούμε τους Τούρκους διπλωμάτες, αλεπούδες της διπλωματίας.  Παραγνωρίζοντας την Ελληνική παροιμία που λέει "πως η έξυπνη αλεπού, από τα τέσσερα πιάνεται" . Και να γιατί:

Μερικές ημέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, η  ελληνική πλευρά ανακοινώνει αιφνιδίως,  την ανέγερση φράκτη μήκους 12,5 χιλιόμετρων στα χερσαία  σύνορα με την Τουρκία.



Φράχτης 12,5 χιλιομέτρων,  όπου το Τουρκικό έδαφος επεκτείνεται και δυτικότερα του φυσικού μας συνόρου με την Τουρκία, του ποταμού Έβρου. 



 Με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην δείχνει και ιδιαίτερα ενθουσιασμένη με μια τέτοια προοπτική... Ζώντας σταθερά στον κόσμο της.









Με μια -φαινομενική- και σημειώστε το φαινομενική,  "διστακτικότητα"  από την μεριά του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή. Που σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, "καταχωνιάζει" την είδηση, μέσα σε μια ολόκληρη δέσμη μέτρων για την λαθρομετανάστευση. 




Όπως τον " στρατωνισμό" όσων παρανόμως περνούν τα σύνορα της χώρας, 





...ή την παραγγελία πανάκριβων πλωτών μέσων -κράτησης ουσιαστικά- και ...σταδιακή αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής. Κάλιο αργά, παρά αργότερα που λένε...


Επιτέλους! Η διπλωματία της Ελληνικής κυβέρνηση πήρε μπροστά...Μπρός στο δρόμο που χάραξε η Κύπρος λοιπόν!!!

Με τις μαρτυρίες ενός πλήθους αντρών της Frontex πλέον, και με τις θερμικές κάμερες στον Έβρο να καταγράφουν τις ...εκδρομικές επιχειρήσεις των λαθρομεταναστών, με την καθοδήγηση του Τούρκων δουλεμπόρων στην Ελλάδα, 

η Τουρκική πλευρά,  δεν έχει και πολλά περιθώρια, για να αναλωθεί σε... ανατολίτικα παζάρια και να διαπραγματευθεί το αυτονόητο  του Ελληνικού Κράτους: να προασπίσει τα σύνορά του... Κι ότι η Τουρκική διπλωματία δεν μπορεί να το... στραγγαλίσει, εξ ανάγκης το υιοθετεί...



Αναγκάζοντας(;) -και θα εξηγήσουμε παρακάτω το  ένθετο ερωτηματικό-  και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν να παραδεχτεί πως επί του θέματος, προϋπήρξε συνεννόηση!


 Και από αυτόν  τον  ελιγμό της ελληνικής διπλωματίας-ως συνήθως- δεν λείπουν οι ...αφελείς προσεγγίσεις, από ...αθυρόστομους Υπουργούς.  




Άκου "ότι...πήραμε, πήραμε από τους λαθρομετανάστες"... Μερικά πράγματα κ. Υπουργέ, δεν λέγονται...Θάβονται που να πάρει ο διάολος να πάρει!!! Και να πω ότι σου ξέφυγε, πάει κι έρχεται... Κοτζάμ  ...λαϊκισμό  χρησιμοποίησες στην λογική  επεξεργασία των όσων ξεστόμισες...

Αντέδρασαν σφόδρα στον φράχτη ωστόσο  και οι  σταθεροί  αντιρρησίες προς κάθε τι  που προασπίζει το εθνικό συμφέρον... Βέβαια....Ένα εθνικό συμφέρον που πρέπει καλά και σώνει να υποταχθεί στη διεθνιστική πρακτική της αριστεράς...Τελικά μερικές φορές ο Πάγκαλος τα έχει τα δίκια του..

Και ο θεός να μας φυλάει  βέβαια και από τους αυτοδιορισμένους  εργολάβους της ...εθνικοφροσύνης... Σάμπως το να αναγνωρίσεις και μια επιτυχία του πρωθυπουργού και της χώρας παρεμπιπτόντως- να σε βγάζει απ΄τη ρότα σου... Και σάμπως να μην ξέρουν εκεί κατά ΛΑΟΣ μεριά, πως αν  ξαποστείλουμε κατά την Ευρώπη τους λαθρομετανάστες, αυτό ισοδυναμεί ακόμα και με αποβολή της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση...Κι έκανες χρόνια και στην Ευρώπη ρε Αϊβαλιώτη πανάθεμά σε...Αλλά τι να κάνουμε; Κάθε λαός έχει και κάποιους απ΄τους  πολιτικούς του,  που του αξίζουν...

Ο Έλληνας πρωθυπουργός λοιπόν,  ξεκίνησε το ταξίδι του στην Τουρκία, εγκαινιάζοντας από κοινού με τον Ερντογάν στο Ερζερούμ -που είχε κατακλυσθεί με αφίσες των πρωθυπουργών στα Ελληνικά και τα τουρκικά
-, ένα στάδιο,  στο οποίο θα διεξαχθούν οι φοιτητικοί  χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες. 

Τραλαλά, τραλαλόμ! Με έναν γενικό πανηγυρικό της ημέρας και ανταλλαγή δώρων...Με την αρχή,  να μην προδικάζει σε τίποτα, αυτό που θα επακολουθούσε! Γιατί αυτό που ακολούθησε,  ήθελε  γερά κότσια. Με τους Τούρκους να στέκονται  σε αναμμένα καρβουνα. Αφού και την προηγούμενη μέρα ο Δρούτσας,  διαμήνυσε στον Νταβούτογλου πως οι υπερπτήσεις οκτώ τουρκικών πολεμικών σκαφών πάνω από το Αγαθονήσι, ήταν αιτία ματαίωσης της επίσκεψης. Κι οι μικρόψυχοι των...Αθηνών μιλούσαν για μυστικές διπλωματίες...Στο στάδιο ο έλληνας πρωθυπουργός,  απλά θύμισε στους παραληρούντες,  τις υπογραφές των Ολυμπιακών εκεχεριών με τον Ταγιπ Ερντογάν,  μόλις τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα. Μια κίνηση που έμοιαζε-τότε- εκ του περισσού... Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκινούσε τις συνομιλίες του στην Τουρκία, από το στάδιο, βάζοντας την πρώτη πολιτική υποθήκη.


Για να ακολουθήσει η "τσεκουράτη" ομιλία του Πρωθυπουργού στους Τούρκους πρεσβευτές. Με τον πρωθυπουργό πλέον,  να παίζει τους Τούρκους στην έδρα τους, και για πρώτη φορά, με τα ίδια τους τα όπλα. Κρύο ζεστό κοντολογίς. Και από το "καρντάσι" στο "κόψτε  επιτέλους αυτό το: casus belli"

Και από τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, στο" άλλα λόγια να αγαπιόμαστε"  του Ερντογάν.

Και ακόμα: από το "θα σας υποστηρίξουμε στην Ευρωπαϊκή σας πορεία" μέχρι το " θα...αποσύρουμε την στήριξη μας  για όσο είστε δύναμη κατοχής στην Κύπρο"! "Τελευταία ευκαιρία σας" προειδοποίησε ο Παπανδρέου τους Τούρκους...




Που σε πονάει και που σε σφάζει λοιπόν... Και με τον σκηνοθέτη της  τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, να εστιάζει αμήχανος για οκτώ(!)  ολόκληρα  τηλεοπτικά δευτερόλεπτα στα προκαταρκτικά πλάνα - στο  δείπνο των δύο ηγετών που έγινε μόνο με τους μεταφραστές τους- στην Ελληνική σημαία,  με φόντο το τζάκι που έκαιγε...Σημειολογικό άραγε ή ανατολίτικες κουτοπονηριές για μια ακόμα φορά;


Σημείωση: Στον διαδικτυακό κόμβο του πρωθυπουργού, μπορείτε να διαβάσετε λέξη λέξη τις ιστορικές ομιλίες του πρωθυπουργού. Τόσο στο στάδιο του Ερζερούμ, όσο και στην διάσκεψη των πρέσβεων.

http://multimedia.papandreou.gr 


Στην αρχή της ανάλυσης, αφήσαμε ένα ερωτηματικό σχετικά με τον "πειθαναγκασμό " του Ερντογάν. Το μπαλάκι είναι αναντίρρητα πλέον στο τερέν της Τουρκικής πλευράς. Και εκείνο  που απομένει στην τουρκική πλευρά είναι να αποδείξει αν εννοεί τόσο καιρό τα όσα λέει, ή αν απλά,  ήταν κινήσεις αποπροσανατολισμού. 
Κι ακόμα μένει στον Ερντογάν να αποδείξει, πως το βαθύ στρατοκρατορικό καθετώς- το οποίο προς τιμήν του ο Τούρκος πρωθυπουργός σέρνει στα δικαστήρια για την υπόθεση "Βαριοπούλα" - έχει πλέον χειραγωγηθεί από τους πολιτικούς,  ή παραμένει ακόμα στο απυρόβλητο. Ευθυνόμενο αποκλειστικά,  για την δημιουργία κρίσεων με τη χώρα μας. 

Το βαρύ φορτίο των λόγων του Έλληνα Πρωθυπουργού, έπεσε,  μετά την  αναχώρησή του από την Τουρκία, στις πλάτες του Τούρκου ΥΠΕΞ. Νταβούτογλου..Αυτόν ντε που οι Αμερικάνοι διπλωμάτες -σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκάλυψε το wikiliks- θεωρούν άκρως επικίνδυνο...Που με δηλώσεις του- εν όψει και των εκλογών στην Τουρκία- "απολογήθηκε" για την μηδενική αντίδραση του Ερντογάν στις ομοβροντίες Παπανδρέου.

Το γεγονός είναι ένα: Ο δρόμος για τις  όποιες συμφωνίες με την Τουρκική πλευρά,  είναι μακρύς. Πολύ μακρύς. Αλλά ο δρόμος για την αναγνώριση των εκατέρωθεν προθέσεων,  ξαφνικά μίκρυνε...


Και για να μην  εκληφθεί η ..."επικινδυνότητα" του Νταβούτογλου,  ως  αποκλειστικό προνόμιο  των Τούρκων, έχουμε και από την πλευρά του Ελληνικού πολιτικού κατεστημένου να επιδείξουμε,  την σχετική μας επικινδυνότητα. Ντουμπλαρισμένη αυτή τη φορά και με περισσή ηλιθιότητα!!!

Την μεθεπόμενη ημέρα,  ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας για το Κουβέϊτ, έκαμνε την παρακάτω,  δήλωση σε σχέση με το  μπαράζ των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού. 




 Το τέλος άραγε μιας Ελληνοτουρκικής "φιλίας" ή η αρχή,  της ισοτιμίας και μιας ειλικρινούς φιλίας αυτή τη φορά, στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις; 
Αν στο εμέσως επόμενο χρονικό  διάστημα, η Ελλάδα ανακυρήξει-όπως έχει κάθε δικαίωμα- την ΑΟΖ της (Οικονομική ζώνη 200 μιλίων από τη στεριά της) και διακηρύξει την αξίωσή της (σύμφωνα και με το διεθνές δίκαιο) για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου χώρου της,  τότε κατά...διαβολική σύμπτωση, αυτά  τα  υποθαλάσσια οικονομικά  συμφέροντά της, εφάπτονται με την ΑΟΖ της Κύπρου. Και κατ΄...επέκταση και και με τα διακηρυγμένα συμφέροντα των Ισραηλινών. Το οποίον, του οποίου, κι ο νοοών νοείτω!!! Απ΄την άλλη κάτι άλλαξε στον οικονομικό χάρτη της χώρας από την υπογραφή του τρισκατάρατου μνημονίου και εντεύθεν. Οι...δανειστές μας έχουν κάθε λόγο πλέον να θέλουν εγγυήσεις για τα λεφτά τους...Ακόμα κι όταν αυτές οι ...εγγυήσεις- και το γνώριζαν καλύτερα και απο εμάς- βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας...

Τέλος εποχής στην Ελληνοτουρκική προσέγγιση ή μια καινούρια εποχή,  θεμελιωμένη σε ειλικρινείς βάσεις; Ο Έλληνας πρωθυπουργός,  σε ανύποπτη χρονική στιγμή , είχε διατυπώσει την σχετική του άποψη και για την Ιστορία...Σε άσχετο θέμα,  θα μου πείτε,  αλλά κατά πως μπουρδουκλωθήκαμε, ακόμα και τα πιο άσχετα θέματα έγιναν σχετικά....




Στην ιστορία, μένει απλά,  να προσυπογράψει τα υστερόγραφά της,  σε σχέση με αυτό το ιστορικό διήμερο...


Οψόμεθα,

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου