Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Η....ΤΡΟΪΚΑ!




ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Mega Το... μεγάλο φαγοπότι

Υπέρογκοι μισθοί με πλασματικές υπερωρίες και νομότυπα τεχνάσματα "φούσκωσαν" τον λογαριασμό των 


χρεών του ΟΣΕ με εκατομμύρια ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μια πενταετία ενώ μειώθηκε κατά 28% το προσωπικό αντί να μειωθεί το συνολικό ποσό της μισθοδοσίας αυξήθηκε κατά 59%. 

Υπάλληλοι με βασικό μισθό 1.400 -1.500 ευρώ έφθασαν να έχουν μηνιαίες αποδοχές έως και 7.000 ευρώ. το οποίο σημαίνει ότι θα έπρεπε να εργάζονται όλες τις μέρες του χρόνου και να έχουν και υπερωρίες
Σύμφωνα με τον επίσημο κανονισμό του ΟΣΕ « εκτός έδρας θεωρείται η μετακίνηση ακόμη και σε απόσταση 30 χιλιόμετρων.»
Το 2004 η μισθοδοσία για 9.000 υπαλλήλους ανέρχονταν στα 250 εκατ. ευρώ ενώ για το 2009, 6.500 υπάλληλοι έλαβαν συνολικά 397 εκατομμύρια ευρώ.


NEWSBEAST 17/9/2010 Μεγάλη νίκη της ΠΑΣΚΕ στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η είδηση: Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγη ώρα οι συνδικαλιστικές εκλογές των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού.

Σε σύνολο 33 εδρών, η ΠΑΣΚΕ κατάφερε να πάρει σημαντική νίκη και  αυτοδυναμία με 20 έδρες. 




5 έδρες παίρνει η ΔΑΚΕ, άλλες 5 ο Συνασπισμός και 2 τα αριστερά σχήματα.

Και το σχόλιο: Όπως και να το κάνουμε τελικά: Ο παλιός είναι αλλιώς!

Τι να πρωτοσχολιάσω εγώ τώρα; Πως η ΠΑΣΚΕ, έσκισε στο Υπουργείο Πολιτισμού παίρνοντας 20 έδρες (61%); Ή πως η Νέα Δημοκρατία «με τις πελατειακές σχέσεις και προσλήψεις» πήρε μόνο 5 έδρες (15%);  

Ή μήπως πως κι ο κατακερματισμένος συνασπισμός, που καταγγέλλει το δικομματικό κράτος τις τσίμπησε κι αυτός της πέντε εδρούλες του; Ίσα κι όμοια με την επάρατη δεξιά.
Όσο δε για τα ορφανά της Αριστεράς, πήραν κι αυτά δύο εδρούλες και ένα συνολικό 6%!!!

Ε ρε ξεφτιλισμένη Νέα Δημοκρατία!!! Τζάμπα κατατζάμπα σε κατηγορούν για πελατειακές σχέσεις! Κι εσύ δεν έχεις να ψελλίσεις το παραμικρό! Εκτός κι αν τα αριστοκρατικόπαιδά σου, δεν πάνε ούτε να ψηφίσουν!

Σου δίνω λοιπόν μια ιδέα και την... ανταλλάσσω με 1000 κλίκ κι εγώ ο έρμος! Μη το παρεξηγήσεις όμως για το Θεό!  Όπως εσύ πάσχεις από ψηφοφόρους, έτσι πάσχω κι εγώ   από... αναγνώστες!
Για πλακώσου από εδώ και πέρα στην ανάλυση των συνδικαλιστικών αποτελεσμάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα,  και θα βρείς πολλά να λες!!!


ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙΣ ΤΟΝ ΘΥΤΗ ΑΠ ΤΟ ΘΥΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ  ΔΡΑΜΑΤΟΣ:

ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ ΜΑΙΟΣ 2005

ΣΥΝΕΝΕΤΥΞΗ ΤΥΠΟΥ του ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ  19/5/ 2005

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τους παίρνουν (σ.σ. τους μισθούς οι λιμενεργάτες) και δεν τους δουλεύουν κιόλας. Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, την περασμένη Παρασκευή 1:30 το βράδυ, πήγε χωρίς τυμπανοκρουσίες και παρουσία των καναλιών και εφημερίδων, στη Ζώνη για πέμπτη φορά.
Μίλησα με τους εργαζόμενους. 

Στην προβλήτα 9, στο γερανό 9, που βρήκα
και δυο Κρητικούς φίλους μου. Όταν τους ρώτησα «πόσοι είμαστε εδώ παιδιά;», η απάντηση ήταν: δύο κι ένας επάνω τρεις. Τρεις δηλαδή παρόντες από τους 9 που έχει η πόστα όταν φορτώνει ή ξεφορτώνει ένα πλοίο. Δεν κόψαμε υπερωρίες. Αλλά η λογική ότι δουλεύω τρεις βάρδιες την ημέρα, 31 ημέρες το μήνα για να διαμορφωθεί ο μισθός στα 150.000 €, πρέπει κάποτε να σταματήσει.
Ακόμα, ρώτησα την ηγεσία του Οργανισμού Λιμένων Πειραιώς «τι γίνεται με τις βάρδιες μετά από την επίσκεψη» και όταν η ηγεσία του ΟΛΠ ζήτησε να πάρει από τον υπεύθυνο της βάρδιας τις λίστες των εργαζομένων, δεν τους τις έδιναν. Τελικά τις έδωσαν. Θα μου πείτε γιατί δεν τα έβλεπαν τόσα χρόνια οι άλλοι; Οι λίστες ήρθαν στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κωδικοποιημένες όμως, με τα νούμερα των εργαζομένων και όχι με τα ονόματα τους. Όλα αυτά θα τα επιλύσουμε. Κι αν υπάρξει λευκή απεργία, θα την καταγγείλουμε.
κ. ΤΖΗΜΤΣΟΣ: Επί ένα χρόνο όμως δεν έχει αλλάξει αυτό κ. Υπουργέ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μην ανησυχείτε. Δεν θα μείνει κανένα θέμα στο ράφι.Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ πριν τέσσερα χρόνια έκαναν 171 κινήσεις. Και σήμερα επειδή ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας λέει κάποια πράγματα,
πρέπει οι κινήσεις των γερανών να κατέβουν στις 70. Αλλά δεν σας βλέπω (σ.σ τους δημοσιογράφους) πολύ δραστήριους επί ένα χρόνο να αναδείξετε αυτό το θέμα. Χαίρομαι που γίνεται αυτή η συζήτηση. Πιστεύω πως στο τέλος θα συνεννοηθούμε με τους εργαζόμενους. Θα συνεννοηθούμε οπωσδήποτε. Και δεν συνεννοηθούμε με σύγκρουση. Θα συνεννοηθούμε με διάλογο.









ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2005

ΣΥΝΕΝΕΤΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΠΕΜΠΤΗ 16 IOYNIOY 2005
ΥΠΟΥΡΓΟΣ Όλοι οι βουλευτές έχουν εκπλαγεί στο άκουσμα της μισθοδοσίας
των 150.000 €. Δεν υπάρχει κοινωνική συμμαχία για να στηρίξει τον παραλογισμό. Είναι απομονωμένες αυτές οι διαδικασίες και αυτές οι ακραίες μισθοδοσίες και από την κοινωνία και από το Κοινοβούλιο. Υπάρχει λογική να
λένε , όπως φαίνεται και από τα στοιχεία ότι δουλεύουν 31 μέρες το μήνα σε τρεις βάρδιες την ημέρα; Είναι ανθρωπίνως αδύνατον, δηλαδή δεν τρώνε, δεν
κοιμούνται, δεν καλύπτουν τις καθημερινές υποχρεώσεις τους. Γιατί στη Θεσσαλονίκη η βάρδια καλύπτεται από 4 έως 6 άτομα και στον Πειραιά χρειάζονται 9 άτομα; Δουλεύουν ή μας δουλεύουν;
Επισκέφθηκα  το λιμάνι τέσσερις φορές, και τις τέσσερις με καλή πίστη. Μάλιστα τη μία φορά με συνάδελφό σας δημοσιογράφο επισκεφτήκαμε το λιμάνι στις 01:00 μετά τα μεσάνυχτα και περάσαμε από τις βάρδιες.
Δύο άτομα δούλευαν στη βάρδια των 9 και όταν ρώτησα γιατί δύο, μου απάντησαν, «εσύ θα φτιάξεις τον κόσμο»; Δύο στους εννιά, αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ξέρουν και οι ίδιοι. Όταν παρακάλεσα τη διοίκηση να μου πει αν αυτό είναι χρόνιο ζήτημα και αναζήτησα τις καταστάσεις με τις βάρδιες, αρνήθηκαν να δώσουν στη διοίκηση του ΟΛΠ τα στοιχεία.
Έπρεπε να πάρει άδεια η διοίκηση του ΟΛΠ, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος από τα συνδικάτα των λιμενεργατών και απ’ το Εργατικό Κέντρο για να πάρουν τα στοιχεία. Δεν τα είχε ο υπεύθυνος βάρδιας. Αυτό είναι λογική εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο; Το θέλει κανείς αυτό το πράγμα;
Ποια είναι η πρόταση που τους έκανα όταν συναντηθήκαμε
εδώ; Θα παίρνετε το μισθό του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος. Θα γίνετε 324 Αρχηγοί Λιμενικού Σώματος μισθολογικά. Αρνήθηκαν.
Τους πρότεινα το μισθό του Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής μεγάλου νοσοκομείου. Αρνήθηκαν και αυτό.
Πως έχει λογική στην ελληνική κοινωνία ο λιμενεργάτης να παίρνει τρεις φορές τον μισθό του βουλευτή, τέσσερις φορές το μισθό του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, τρεις φορές το μισθό του καρδιοχειρούργου
Διευθυντή Πανεπιστημιακού νοσοκομείου; Και να διαμαρτύρονται. Καταλαβαίνω ότι αυτά δεν είναι παράνομα. Ποιοι όμως, υπέγραψαν τα προηγούμενα χρόνια; Στο άρθρο 12 του Ν.2688 εγγυήθηκαν 158 € μεροκάματο. Με βάση το άρθρο αυτό του νόμου όπως είναι διατυπωμένο αναφέρει 26 € αρχικό μεροκάματο και με τα διάφορα καταλήγει στα 158 €.
Θα πρέπει να υπάρχει μια σοβαρότητα σ’ αυτή τη χώρα. Η πολιτεία έχει υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και όχι απέναντι στα ρετιρέ. Νομίζω ότι αυτό ήταν το θέμα.
Το παραμύθι «κάντε μόνιμες προσλήψεις», γιατί το λένε κάποιοι;
Διότι γνωρίζουν ότι οι προσλήψεις που έγιναν στον ΟΛΠ πριν μερικούς μήνες, προγραμματίστηκαν το 2002, περάσανε τρία χρόνια. Η δικιά μας η κυβέρνηση προσέλαβε αυτούς που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση απ’ το 2002.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα όμως κύριε Υπουργέ επέχει τεραστίων νομικών ευθυνών. Γιατί το λέω αυτό. Όχι γι’ αυτούς που έπαιρναν τα λεφτά αλλά γι’ αυτούς που ενέκριναν τα κονδύλια των υπερωριών και γι’ αυτούς που
τα έδιναν φυσικά. Θεωρώ ότι έχετε στο χέρι σας το μίτο της Αριάδνης και το προχωράτε. Αν προκύψουν ευθύνες σε μεγαλόσχημα στελέχη του παρελθόντος, θα ποινικοποιήσετε τα ενδεχόμενα ζητήματα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε, δεν ποινικοποιούμε τη ζωή του τόπου και σίγουρα δεν ποινικοποιούμε το λιμάνι.

ΠΡΑΞΗ ΤΡΙΤΗ: 5…. Χρόνια μετά!

Λιμενεργάτες με μισθούς έως και 140.000 ευρώ!
________________________________________
Ετήσιους μεικτούς μισθούς οι οποίοι ξεπερνούν τις 140.000 ευρώ αλλά και λιμενεργάτες για τους οποίους ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς έχει καταβάλει εργοδοτικές εισφορές χωρίς να έχουν εργαστεί ούτε μία ώρα εντοπίζει ο πραγματογνώμονας σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του 2008 ύστερα από παραγγελία του εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιώς.
Η έρευνα του πραγματογνώμονα η οποία απευθύνεται προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς, την οποία διαθέτει «Το Βήμα» και την οποία δεν δημοσιεύει σε ό,τι αφορά τα ονόματα των εργαζομένων και τους ακριβείς μισθούς που έλαβαν στο πλαίσιο του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, αφορά τους μισθούς του 2004.
Η έρευνα αυτή προκλήθηκε με απόφαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών ύστερα από τις καταγγελίες που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2005 από τον τότε υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη . Το γεγονός ότι η έρευνα αποφασίστηκε το περασμένο έτος 2008 καταδεικνύει ότι για την Εισαγγελία Πειραιώς το θέμα δεν θεωρείται λήξαν. Αντίθετα, συνεχίζεται η δικαστική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες δόθηκαν οι μισθοί αυτοί.
Για τον λόγο αυτόν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει ήδη καλέσει σε απολογία τους δύο διευθύνοντες συμβούλους της περιόδου εκείνης και συγκεκριμένα τους κκ. Σ. Θεοφάνη και Ν. Γιαννή, από τους οποίους και ζήτησε να ενημερωθεί για το καθεστώς υπό το οποίο δόθηκαν οι εν λόγω μισθοί. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιώς διατυπώνει επτά συνολικά ερωτήματα στα οποία και καλείται να απαντήσει η εν λόγω πραγματογνωμοσύνη. Συγκεκριμένα ζητεί να μάθει:
• Ποιες κατηγορίες εργαζομένων απασχολούνταν στον ΟΛΠ ΑΕ κατά το 2004 (μόνιμοι λιμενεργάτες, αρχιεργάτες, επόπτες, φορτοεκφορτωτές κ.ά.).
• Με ποιον τρόπο και βάσει ποιων διατάξεων, αποφάσεων και συλλογικών συμβάσεων καθοριζόταν το ύψος των αποδοχών των εν λόγω κατηγοριών εργαζομένων κατά το έτος 2004.
• Τι άλλο λαμβανόταν υπόψη για τον καθορισμό των ανωτάτων μισθών.
• Αν μπορεί να καθοριστεί και με ποιον τρόπο ανά κατηγορία εργαζομένων το ανώτατο δυνατό ύψος των συνολικών αποδοχών τους κατά το 2004, λαμβανομένης υπόψη της μέγιστης δυνατής και νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης ανά μήνα.
• Στην περίπτωση που μπορεί να απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα, να αναφερθούν τα ονόματα των εργαζομένων ανά κατηγορία των οποίων οι αποδοχές ξεπερνούν το ανώτατο ύψος αποδοχών κατά το 2004.
• Να αναφερθούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι εμφανίζεται ότι εργάστηκαν υπερωριακά κατά το έτος 2004 περισσότερες από 20 ημέρες ανά μήνα και περισσότερες από 80 ώρες ανά μήνα.
• Να αναφερθεί και ο συγκεκριμένος αριθμός των ανωτέρω ημε ρών και ωρών ανά εργαζόμενο από τους παραπάνω, όπως επίσης το αν υπάρχουν παράνομες παραβάσεις.
Από την έρευνα του πραγματογνώμονα προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια του 2004 εργάστηκαν 418 εργάτες σε διάφορες ειδικότητες στο κοντέινερ τέρμιναλ, ενώ ο Οργανισμός κατέβαλε εργοδοτικές εισφορές για 444 εργάτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στην πραγματογνωμοσύνη, υπάρχουν 26 εργάτες για τους οποίους κατεβλήθησαν εργοδοτικές εισφορές χωρίς να έχουν εργαστεί. Εξάλλου, με βάση την ίδια έρευνα, κατά τη διάρκεια του 2004 εντοπίστηκαν και 33 εργάτες που έλαβαν άδεια μεγαλύτερη των 44 ημερών.
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω πραγματογνω-μοσύνη, κατά το έτος 2004 καταγράφονται:
• Είκοσι τρεις (23) εργαζόμενοι οι οποίοι έλαβαν μεικτές ετήσιες αποδοχές ύψους από 141.145,34 ευρώ ως και 120.634,59 ευρώ. Αντίστοιχα οι καθαρές ετήσιες αποδοχές τους, πλην των εργοδοτικών εισφορών, ήταν από 122.022,73 ευρώ ως και 103.269,51 ευρώ.
• Είκοσι πέντε (25) εργαζόμενοι οι οποίοι έλαβαν μεικτές ετήσιες αποδοχές ύψους από 119.686,14 ευρώ ως και 116.379,57 ευρώ. Αντίστοιχα, οι καθαρές αποδοχές τους, πλην των εργοδοτικών εισφορών, ήταν από 102.393,39 ευρώ ως και 99.401,59 ευρώ.
• Είκοσι έξι (26) εργαζόμενοι οι οποίοι έλαβαν μεικτές ετήσιες αποδοχές από 115.998,55 ευρώ ως και 112.149,40 ευρώ. Αντίστοιχα, οι καθαρές αποδοχές τους, πλην των εργοδοτικών εισφορών, ήταν από 99.147,77 ευρώ ως και 95.576,01 ευρώ. Οπως αναφέρει στα συμπεράσματά του ο πραγματογνώμονας, από τα στοιχεία που του παραδόθηκαν από το 7ο Προανακριτικό Τμήμα του Πταισματοδικείου Πειραιώς προκύπτει ότι:
• Οι περισσότεροι από τους εργαζομένους έχουν εργαστεί από 325 ως και 335 ημέρες τον χρόνο και έχουν λάβει άδεια από 21 ως και 54 ημέρες. Συγκεκριμένα εντοπίζονται 33 λιμενεργάτες να έχουν λάβει άδεια μεγαλύτερη των 44 ημερών.
• Οι καταβληθείσες καθαρές βασικές αποδοχές για 139 λιμενεργάτες αρχίζουν από 84.716 ευρώ και φτάνουν ως και 122.022,73 ευρώ ετησίως. Αντίστοιχα, οι μεικτές ετήσιες αποδοχές αυτών των 139 κινούνται από 100.266,11 ευρώ και φτάνουν ως 144.145,34 ευρώ. Επίσης εντοπίζονται λιμενεργάτες, επτά τον αριθμό, οι οποίοι άλλους ετήσιους μισθούς εμφανίζεται ότι λαμβάνουν στις 13 Μαρτίου 2008 και άλλους στις 4 Απριλίου 2008, ενώ η έρευνα εντόπισε και 26 εργαζομένους για τους οποίους κατεβλήθησαν εργοδοτικές εισφορές από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς χωρίς να έχουν προσφέρει έστω και μία ώρα εργασίας. Εξάλλου από την έρευνα του πραγματογνώμονα προκύπτει ότι όσα είναι τα πραγματοποιηθέντα από τους λιμενεργάτες ημερομίσθια από την 1η Ιανουαρίου 2004 ως και τις 31 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους μηνιαίως είναι και οι ώρες της υπερωριακής απασχόλησής τους, αν και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών δηλώνει στα ερωτήματα που θέτει προς εξέταση ότι θα πρέπει να απασχολούνται 20 ημέρες μηνιαίως και να εργάζονται υπερωριακά 80 ώρες τον μήνα. 

Με βάση τους παραπάνω όρους που έχει θέσει ο εισαγγελέας οι μισθοί των εργαζομένων στο κοντέινερ τέρμιναλ του ΟΛΠ θα έπρεπε να διαμορφώνονται στην ανώτερη κλίμακά τους ως εξής:
• Επόπτες: 240 ημέρες εργασίας, 66% τριετίες, 10% οικογενειακή κατάσταση, 80 υπερωρίες, 30 ημέρες άδεια, 45 δώρα, αμοιβή με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: 69.409,52 ευρώ.
• Αρχιεργάτες: 240 ημέρες εργασίας, 66% τριετίες, 10% οικογενειακή κατάσταση, 80 υπερωρίες, 30 ημέρες άδεια, 45 δώρα, αμοιβή με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: 61.818,08 ευρώ.
• Ειδικοί λιμενεργάτες: 240 ημέρες εργασίας, 66% τριετίες, 10% οικογενειακή κατάσταση, 80 υπερωρίες, 30 ημέρες άδεια, 45 δώρα, αμοιβή με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: 27.042,50 ευρώ.
• Φύλακες φορτηγίδων: 240 ημέρες εργασίας, 66% τριετίες, 10% οικογενειακή κατάσταση, 80 υπερωρίες, 30 ημέρες άδεια, 45 δώρα, αμοιβή με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: 27.042,50 ευρώ.
• Εργάτες φορτηγίδων: 240 ημέρες εργασίας, 66% τριετίες, 10% οικογενειακή κατάσταση, 80 υπερωρίες, 30 ημέρες άδεια, 45 δώρα, αμοιβή με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: 27.042,50 ευρώ.
Αντί των παραπάνω ποσών η έρευνα εντοπίζει μισθούς από 32.061,52 ευρώ ως και 141.145,34 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου