Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !!!

Επιλέξαμε τρία πολύ ενδιαφέροντα άρθρα που αξίζουν της προσοχής σας:

Το ευρωπαϊκό παραμυθάκι της περασμένης Πέμπτης



euro-flagΤην περασμένη Πέμπτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ήταν όλο χαμόγελα, αποφασισμένοι να δείξουν ότι
το προϊόν της 30ετούς προσπάθειας των πολιτικών προκατόχων τους δεν θα κατεληγε σε ενα ιστορικο φιασκο. Έπειτα από πολλές βδομάδες διαπραγματεύσεων και απορρίψεων, είχαν καταφέρει επιτέλους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα πακέτο βοήθειας ύψους 109 δις ευρώ προς την Ελλάδα. Για τους πιστούς της Ευρώπης, επρόκειτο για μια πολύ ενθαρρυντική απόδειξη ότι τα κράτη της Ευρωζώνης είναι δεσμευμένα στην ευρωπαϊκή ιδέα. Για όσους δεν πιστεύουν στο ευρώ, επρόκειτο για μια άκρως απογοητευτική απόδειξη ότι δεν υπάρχει όριο στους ποταμούς της ρευστότητας που μπορούν να χυθούν σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

Όμως τα χαμόγελα κράτησαν λίγο, μόλις τη νύχτα της Πέμπτης και την Παρασκευή, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανταποκρίθηκαν αρχικά θετικά στη νέα συμφωνία. Ήταν το αναμενόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ήταν η συμμετοχή των μεγάλων ιδιωτών πιστωτών – κυρίως τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών – που με τόση προσπάθεια επιτεύχθηκε, ήταν και η ζωτική υποχώρηση από την πλευρά της ΕΚΤ, ότι το ‘επιλεκτικό χρεοστάσιο’, βαθμολογία που θα απέδιδαν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης στην Ελλάδα δεν θα την οδηγούσε να απορρίψει τους ελληνικούς τίτλους ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Η Ελλάδα είχε σωθεί.
Αλλά το εύθραυστο επίχρισμα της πανευρωπαϊκής συνεργασίας και η πίστη που επέδειξαν οι αγορές σε αυτό κράτησε μόνον τόσο όσο χρειάστηκαν για να φύγουν οι χαμογελαστοί Ευρωπαίοι ηγέτες από τις Βρυξέλλες. Την ώρα που οι βασικοί διαπραγματευτές και πολιτικοί επέστρεφαν στις πατρίδες τους, δηλαδή από το απόγευμα της Παρασκευής οι παράγοντες των αγορών είχαν αρχίσει να υιοθετούν απαισιόδοξη στάση απέναντι στη συμφωνία.
Και είχαν κάθε δίκιο να το κάνουν. Γιατί υπήρχαν δύο σημαντικά ζητήματα που αυτή η συμφωνία θα έπρεπε να αντιμετωπίσει και το είχε κάνει με τρόπο εξαιρετικά άτολμο.

Πρώτον, έπρεπε να αντιμετωπίσει τον πανικό για τις ευάλωτες οικονομίες των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας που όλο και περισσότερο αναδεικνύονταν στις αγορές. Δεύτερον, για να πετύχει κάτι τέτοιο και να διασφαλίσει στις κυβερνήσεις ότι δεν θα παραμείνουν αιωνίως στο στόχαστρο των αγορών, θα έπρεπε να διασφαλίσει μια πολύ πιο σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών που κατέχουν τίτλους δημόσιου χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των άλλων κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας που βρίσκονται σε επίσημα προγράμματα: της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Από το μεσημέρι της Παρασκευής οι αγορές είχαν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η περίπλοκη συμφωνία της Πέμπτης ήταν άλλο ένα ευρωπαϊκό παραμυθάκι.
Οι πολιτικοί είχαν εν τέλει περιορίσει την εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβαν στην Ελλάδα, παρά τα ανησυχητικά σημάδια των τελευταίων εβδομάδων ότι οι επενδυτές αρχίζουν να αποφεύγουν όλο και μεγαλύτερο μέρος της Ευρωζώνης – από το δημόσιο χρέος της Ιταλίας έως τις γαλλικές τράπεζες.

Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της συμφωνίας αφορούσε την ειδικότερη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για την επιβολή ‘κουρέματος’ στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν. Το πακέτο ήταν σημαντικά πιο σκληρό για τους ομολογιούχους απ’ ό,τι η αρχική πρόταση των τραπεζών ένα μήνα πριν. Αλλά και πάλι παρέμενε λιγόψυχο, επιβάλλοντας ‘κούρεμα’ της τάξης του 21%, όταν στην πραγματικότητα η ίδια η αγορά είχε  προεξοφλήσει το διπλάσιο.
Ακόμα και έτσι, με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, του οργανισμού-  ομπρέλα που εποπτεύει τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν σήμερα 100 δις περισσότερα κεφάλαια από ό,τι πέρσι, όμως δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά χρήματα στο σύστημα ώστε να μπορούν οι τράπεζες να αναλάβουν πλήρως τις ζημιές που θα έπρεπε να πάρουν και να σπάσει ο φαύλος κύκλος που συνδέει κυβερνήσεις και τράπεζες από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο φαύλος κύκλος αυτός έγινε προφανής πριν τρία χρόνια όταν οι τράπεζες στράφηκαν στα κρατικά ταμεία ζητώντας διάσωση και οι κυβερνήσεις τους έκαναν το χατίρι με συνέπεια να βρεθούν οι ίδιες με υψηλό χρέος.

Κι όμως, ακόμη και σήμερα κανείς δεν παίρνει αυτή την κρίση στα σοβαρά. Αξιοθρήνητες αντιπαλότητες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολιτικοί που μετρούν κουκιά προκειμένου να πάρουν τις επόμενες εκλογές στην πατρίδα τους και τραπεζικά ιδρύματα που ενδιαφέρονται μόνο για το συμφέρον τους και αρνούνται να διαγράψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τόσο χρέος όσο θα έπρεπε, έχουν ως συνέπεια την αποφυγή αντιμετώπισης  της σημερινής οικτρής κατάστασης με το σωστό τρόπο. Για να αλλάξει αυτό η Ευρωζώνη θα πρέπει να αποκτήσει ένα σοβαρό σύστημα διακυβέρνησης και ταυτόχρονα να διευρύνει δραστικά τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να μπορεί να στηρίξει μια αξιόπιστη διάσωση σε κάθε κράτος που θα χρειαστεί. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες της θα πάρουν πολύ μεγαλύτερες ζημιές και ότι οι μέτοχοί τους θα καταβάλουν τα αντίστοιχα κεφάλαια. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουν όντως να ανακάμψουν τα κράτη, οι τράπεζες και η οικονομία της Ευρωζώνης.

posted by banknews.gr



Οίκοι αξιολόγησης: Ανοίγουν μέτωπο κατά της Ισπανίας και της Ιταλίας

Αυξημένο κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας κρατών όπως η Ιταλία και η Ισπανία διακρίνουν οι αναλυτές της Moody's μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

vavelhaber: Αυτός είναι ο πίνακας της σημερινής αξιολόγησης των  εθνικών οικονομιών,   των κρατών μελών της νομισματικής Ένωσης. Κρατήστε τον κάπου,  για να τον συγκρίνετε με τον αντίστοιχο  πίνακα, ένα χρόνο μετά.   Θα είναι αγνώριστος!!!
 


 Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού δημοσίου προχώρησε χθες η Moody's, προσγειώνοντας τη «βαθμολογία» της Ελλάδας, στο Ca από Caa1, μία μόνο βαθμίδα υψηλότερα από τη χρεοκοπία. Ξεκαθαρίζει δε πως θα επαναξιολογήσει τη στάση της... όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με βάση τη συμφωνία της Πέμπτης, ώστε να αποτιμηθεί εάν η τρέχουσα αξιολόγηση (Ca) αποτιμά σωστά τους κινδύνους του νέου πιστωτικού προφίλ, που θα προκύψει για την Ελλάδα.

Ο ξένος οίκος αιτιολογεί τη χθεσινή του απόφαση να «δώσει» στο ελληνικό δημόσιο τη χειρότερη αξιολόγηση από όλες τις χώρες που καλύπτει αυτή τη στιγμή, υποστηρίζοντας πως οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα υποστούν σημαντικές ζημιές, ενώ παράλληλα το νέο πακέτο για την Ελλάδα αποτελεί αρνητικό προηγούμενο για τους ομολογιούχους άλλων χωρών.

«Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Ε.Ε. και η ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου υποδηλώνουν ότι η πιθανότητα μιας αναγκαστικής ανταλλαγής ελληνικών κρατικών ομολόγων και ως εκ τούτου μιας χρεοκοπίας είναι πρακτικά 100%», επισημαίνει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Αποκλιμάκωση χρέους
Η Moody's αναγνωρίζει πάντως πως η απόφαση της Πέμπτης αυξάνει την πιθανότητα η Ελλάδα να μπορέσει καταρχήν να σταθεροποιήσει και εν τέλει να μειώσει το χρέος της. Υπογραμμίζει όμως πως ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος που θα πρέπει να εξυπηρετήσει η Ελλάδα θα παραμείνει υψηλό, κατά πολύ υψηλότερο του 100% για πολλά χρόνια.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι είναι σημαντικοί οι κίνδυνοι που συνοδεύουν την προώθηση και εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς και των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τη Moody's, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα επανεξεταστεί όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων, ενδεχομένως έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να αποτιμηθεί εάν η τρέχουσα αξιολόγηση αντανακλά σωστά τους κινδύνους του νέου πιστωτικού προφίλ της χώρας, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας αναδιάρθρωσης.

Όπως μάλιστα αναφέρει, σε χθεσινό άρθρο της Wall Street Journal, η Sarah Carlson, αντιπρόεδρος της Moody's, μια από τις παραμέτρους που θα εξεταστούν μετά την ανταλλαγή είναι ο κίνδυνος να προκύψει πάλι επεισόδιο αθέτησης πληρωμών. «Η εμπειρία μας λέει, κοιτώντας πίσω ιστορικά, ότι κράτη που αθετούν πληρωμές θα το ξανακάνουν», υποστηρίζει, αποφεύγοντας πάντως να πει ότι κάτι τέτοιο θα είναι τελικά η περίπτωση της Ελλάδας.

Στάση αναμονής
Επί του παρόντος πάντως στελέχη του οίκου απέφυγαν χθες να τοποθετηθούν για το εάν θα αλλάξει ή όχι η αξιολόγηση της Ελλάδας όταν επανεξεταστεί. Σε αντίθεση η Fitch, που ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που προειδοποίησε πως η νέα συμφωνία θα θέσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας», έχει ξεκαθαρίσει πως πιθανότατα θα βελτιώσει τη «βαθμολογία» της Ελλάδας όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή. Αναμένεται η τοποθέτηση του τρίτου ξένου οίκου, της Standard & Poor's που δεν έχει ακόμη αντιδράσει στο νέο πακέτο που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα την προηγούμενη Πέμπτη.

«Βλέπει» υποβάθμιση Ιταλίας και Ισπανίας
Αυξημένο κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας κρατών όπως η Ιταλία και η Ισπανία διακρίνουν οι αναλυτές της Moody's μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Στην ανάλυση που αιτιολογεί τη χθεσινή νέα υποβάθμιση της Ελλάδας, αναφέρεται ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα έχουν ουδέτερη επίπτωση στις αξιολογήσεις Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, καθώς ο υψηλότερος κίνδυνος εμπλοκής των ιδιωτών αντισταθμίζεται από την προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού.

Αντιθέτως για τους δανειστές Ισπανίας και Ιταλίας «οι αρνητικές συνέπειες είναι σημαντικότερες των θετικών και αυτό θα βαρύνει στις μελλοντικές αξιολογήσεις». Αρνητική ήταν χθες και οι αντίδραση των επενδυτών για τις οικονομίες της Ευρωπεριφέρειας. Το κόστος δεκαετούς δανεισμού για την Ισπανία επέστρεψε στο 6% και το spread από το αντίστοιχο κόστος δανεισμού της Γερμανίας διευρύνθηκε κατά 35 μονάδες βάσης. Αντίστοιχη αύξηση κατέγραψαν τα spread Ιταλίας και Πορτογαλίας ενώ το Ελληνικό ενισχύθηκε κατά 28 μονάδες βάσης, επιστρέφοντας πάνω από τις 1.200 μονάδες.πηγή Ημερησία.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2011/07/blog-post_6810.html#ixzz1THRWHZku



ΦΥΤΕΨΑΝ ΑΝΕΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΜΕΝΑ 

ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ 

(αλλά το ελικόπτερο του ΣΚΑΙ δεν 

μπορεί να τις εντοπίσει!)

http://nonews-news.blogspot.com/2011/07/fund.html




Αλήθεια, εκείνο το “παρατηρητήριο του ΣΚΑΪ” δεν πήρε είδηση αυτό το έγκλημα;

Η ταχύτητα με την οποία στήθηκε το...

όλο έργο, εκτός από την κυβερνητική υποκρισία, φέρνει βάσιμες υπόνοιες για τις αιτίες της καταστροφής. Η ομερτά των βαρώνων, παροιμιώδης. Η σιωπή των εισαγγελέων, εκκωφαντική.

Γράφαμε πέρυσι, όταν μόλις είχαν τοποθετηθεί οι βάσεις: Εκεί που φύτρωναν δέντρα που “τυχαία” κάηκαν, φυτρώνουν ανεμογεννήτριες.

Πάρνηθα:τέσσερα χρόνια μέτα και το “πάρτυ” των εργολάβων…

Πόσοι θυμούνται την 27η προς 28η Ιουνίου του 2007,τις ημέρες εκείνες που η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των πιο όμορφων και άγριων τοπίων του βουνού της Πάρνηθας; Ο καιρός πέρασε και μέσα στο γενικό ζόφο των ημερών που ακολούθησαν ξεχάστηκε η Πάρνηθα όπως και όλα τα υπέροχα μέρη που χάθηκαν εκείνο το καταθλιπτικό καλοκαίρι.

Όμως για το κράτος και τα αφεντικά τα πάντα μπορούν να παράξουν κέρδος…και η στάχτη και η φωτιά!Είναι γνωστό πλέον πως ο καπιταλισμός είναι μια μηχανή καταστροφής και αυτή είναι η δύναμή του. Αφού λοιπόν έγινε σε πρώτη φάση το απαραίτητο σκύλεμα (επικοινωνιακό κυριως

μπίζνεσμεν,μμε,φορείς,παράγοντες,υπουργοί,παπαδαριό,κρατικοδίαιτοι οικολόγοι) πάνω στο κορμί του βουνού που ψυχορραγούσε, ήρθε και η “ουσία” αυτού που λέμε μπίζνα!Δηλαδή ακολούθησε το πλιάτσικο! Το καζίνο υστέρα από μια πολύμηνη στάση αναμονής ξαναβγαίνει στο προσκήνιο με το καλύτερο οικολογικό προφίλ ώστε οι εγκαταστάσεις του να ανακατασκευασθουν, άλλα κυρίως να επεκταθούν στην ήδη καμμένη περιοχή με τις ευλογίες του κράτους.

Χωροθετείται και εγκρίνεται η κατασκευή τεχνολογικού “πάρκου” δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών στους πρόποδες του βουνού στη περιοχή των Αφιδνων. Και αυτά μπορεί να είναι τα πιο σημαντικά γεγονότα λεηλασίας του βουνού μετά τη φωτιά άλλα υπάρχουν και άλλα γεγονότα πολύ σημαντικά. Άρχισαν να παίζουν διάφορα άσχημα σενάρια σχετικά με τη χρήση των πρώην βασιλικών κτημάτων.

Γίνονται προσπάθειες, στους σχεδιασμούς αλλά και στη πράξη,ανάπλασης των πιο συχνά επισκεψιμων περιοχών του βουνού και η μετατροπή του από δρυμό απολύτου προστασίας σε περιαστικό δασός. Διανοίγονται νέοι “δασικοί” δρόμοι στις παρυφές του βουνού. Μαζική εισβολή από αγέλες εντουραδων σε πολλά μονοπάτια του βουνού. Φασίστες κυνηγοί συνεχίζουν ανενόχλητοι να δολοφονούν άγρια ζώα.

Αποτυχημένα σε μεγάλο βαθμό τα πολυδάπανα και πολυδιαφημισμένα έργα μετά τη φωτιά όπως επίσης και οι πρώτες αναδασώσεις. Οικοδομικός οργασμός σε Θρακομακεδόνες και ιππ.πολιτεία άλλα και κατασκευή εγκαταστάσεων άγνωστων λειτουργιών στα ανατολικά και βόρεια του βουνού. Απαξίωση του δασαρχείου και ανάληψη της απόλυτης διαχείρισης από τον φορέα.Το μεγαλύτερο κακό όμως δεν είχε έρθει ακόμα άλλα όταν ξεκίνησε ήρθε γρήγορα.

Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά και ένα χρόνο μετά την έναρξη των έργων το αιολικό εργοστάσιο είναι γεγονός. Και παρότι υπήρξε ενημέρωση και η καλύτερη δυνατή διακίνηση αυτής της πληροφορίας από την πρώτη στιγμή,κάνεις μα κάνεις δεν ασχολήθηκε.Και αν υπάρχουν κάποιοι που αυτές οι εικόνες τους εξοργίζουν τους πληροφορούμε ότι αυτό το εργοστάσιο φαντάζει σαν μακέτα μπροστά σ αυτό που θα γίνει σε πολλές άλλες περιοχές(όπως στην Εύβοια που την έχουν ήδη γαζώσει με ανεμογεννήτριες , στα νησιά όλου του Αιγαίου ή στην ορεινή Ναυπακτία). Έτσι λοιπόν ορεινή γη παραχωρείται τζάμπα στους εργολάβους τους οποίους βέβαια δε τους νοιάζει η παραγωγή ρεύματος άλλα οι επιδοτήσεις και τα “παράπλευρα” έσοδα από τις εργολαβίες για τις “υποδομές”...

olympia.gr
http://witnessfree.blogspot.com/2011/06/blog-post_5651.html


και για την αντιγραφή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου