Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Τα όνειρα είναι όνειρα χαρά στον κοιμισμένο… (χρονογράφημα)

Τα όνειρα μερικές φορές δεν παλεύονται. Για πότε διακτινίζεσαι στο παρελθόν και στο μέλλον ούτε που το καταλαβαίνεις. Στα μερικά δευτερόλεπτα που αυλάκωσαν το δικό μου μυαλό εψές, τα όνειρά μου -με την πρώτη ματιά- με διακτίνισαν δυο κοντά αιώνες πίσω. Μέρες μόλις αργότερα από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου του 1827 και την ανάταση του Ελληνικού κράτους.

Οι καπεταναίοι και οι ναύαρχοι του αγώνα μόλις είχαν βγάλει τις στολές της μάχης και ντύθηκαν με τις στολές παραλλαγής: Του πολιτικού, του τραπεζίτη, του εθνάρχη του… του… του... Από το 1821 που βγήκε το έθνος στο κλαρί πάντως μέχρι και το 1827, αξιώθηκε να πλακωθεί κιόλας σε δυο εμφύλιους.

Με τον εντεταλμένο της Πύλης Αιγύπτιο πολέμαρχο Ιμπραήμ, να καταπνίγει την επανάσταση στην Πελοπόννησο, τη Στερεά και το Μεσολόγγι, εκμεταλλευόμενος τον στόλο που σάπιζε λόγω της διχόνοιας. Εμείς από τη μεριά μας και ως αειθαλείς Έλληνες ξοδέψαμε σε χρόνο μηδέν και το πρώτο δάνειο της ανεξαρτησίας. Σε αλλότρια…

Οι νικητές του Ναυαρίνου ναύαρχοι Κόδρικτον (Αγγλος), Δεριγνύ (Γάλλος) και ο Ολλανδικής καταγωγής με… σημαία Ρωσίας στην ναυμαχία ναύαρχος Χέυδεν, προασπίσθηκαν αμιγώς τα εθνικά τους συμφέροντα στο Ναυαρίνο. Με τη Ρωσία, -και τότε- να πατάει πολιτικά σε δύο βάρκες ως συνήθως: Την Ελληνική και την Τουρκική.
***Για τη συνέχεια "κλικ" στον σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου