Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ


ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ  ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΠΟ.

 Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011


 

 

Ζακ Ντελπλά: «Η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα 575 δισ. ευρώ»



Η εκτίμηση ότι «η Γερμανία είναι αυτή που οφείλει στην Ελλάδα και όχι το αντίστροφο» είναι μια άποψη που δεν θα περίμενε να ακούσει κάποιος από έναν επιφανή οικονομολόγο και σύμβουλο της γαλλικής κυβέρνησης. 




Ο Ζακ Ντελπλά εξηγεί σε σημερινή συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Les Echos ότι η στάση της Γερμανίας... έναντι του προβλήματος χρέους της ευρωζώνης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση της Ελλάδας. «Όμως αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αυτό θα σημάνει ένα καρδιακό επεισόδιο για το τραπεζικό της σύστημα. Η Ελλάδα θα είναι στην ευρωζώνη χωρίς όμως να μπορεί να χρησιμοποιεί το ευρώ. Η έξοδός της από την ευρωζώνη θα προκαλούσε γιγαντιαία ύφεση στη χώρα και τρομερούς κινδύνους στην υπόλοιπη Ευρώπη» δηλώνει ο Ντελπλά.
Ο ίδιος προτάσσει την έννοια της οικονομικής αλληλεγγύης, όχι μόνο για την αποφυγή της εξάπλωσης της κρίσης αλλά και για ιστορικούς λόγους. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου οι Γερμανοί οφείλουν στους Έλληνες 575 δισ. ευρώ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί χρωστούν πολύ περισσότερα στην Ελλάδα από ό, τι οι Έλληνες στη Γερμανία. Και εν τέλει κατοικούν και οι δύο στο ίδιο οικοδόμημα. Αν καταρρεύσει θα πέσουν όλοι», τονίζει.


Ο Ντελπλά, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Αναλύσεων της γαλλικής κυβέρνησης και οικονομικός σύμβουλος της τράπεζας ΒΝΡ Paribas, υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα έπρεπε να θυμηθεί ότι μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χρωστούσε 16 φορές το ΑΕΠ της το οποίο κανείς δεν της ζήτησε έκτοτε. Όμως σε αντάλλαγμα η υπόλοιπη Ευρώπη της ζητά πολιτική και οικονομική αλληλεγγύη.


«Σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανία, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, οφείλει σήμερα να σώσει την Ελλάδα». Η Ευρώπη θα έπρεπε να απορροφήσει το ολόκληρο χρέος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας χρηματοδοτώντας αυτές τις χώρες με επιτόκιο 3%-4% για 10-20 χρόνια. Σε αντάλλαγμα αυτές οι χώρες οφείλουν να συνεχίσουν τις αναγκαίες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπληρώνει ο Ντελπλά.


Ιδιαίτερα για την Ελλάδα ο Γάλλος οικονομολόγος εκτιμά ότι θα μπορούσε μέσα στην επόμενη 15ετία να μειώσει το χρέος της κάτω από το 60% «αξιοποιώντας την πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά και τα νησιά της που καθιστούν τη χώρα θαυμάσιο προορισμό για ολόκληρη την Ευρώπη». Ο ίδιος απορρίπτει την ιδέα της αναδιάρθρωσης του χρέους ως «αυτοκαταστροφική» για την Ελλάδα, ενώ θεωρεί ότι η «διχοτόμηση» της ευρωζώνης σε ένα «σκληρό πυρήνα» και μια «περιφέρεια» θα κατέστρεφε τις οικονομίες της «δεύτερης ταχύτητας»


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2011/06/575.html#ixzz1QDd5D4Pn

 

Ποιος το περίμενε ότι θα έβρισκαν οι πολέμιοι του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος έναν σύμμαχο όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

ΟΥΤΕ Ο ΟΗΕ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 









Οι πολιτικές λιτότητας, όπως αυτές που υιοθετούνται στην Ελλάδα και την Ισπανία, απειλούν την απασχόληση και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη, εκτιμούν τα Ηνωμένα Έθνη στην ετήσια έκθεσή τους για την κοινωνική κατάσταση στον κόσμο.

"Τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο δημόσιο χρέος τους όχι μόνο απειλούν την απασχόληση στον δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά κάνουν την οικονομική ανάκαμψη πιο εύθραυστη και αβέβαιη", αναφέρει η έκθεση του τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

"Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιδρούν με σύνεση στις πιέσεις υπέρ της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της υιοθέτησης μέτρων λιτότητας αν δεν θέλουν να κινδυνεύσουν να εμποδίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας τους", συνεχίζει η έκθεση.

Αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις προηγμένες οικονομίες, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι του ΟΗΕ, που εκτιμούν ότι "πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως αυτές που επωφελούνται προγραμμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δέχονται επίσης πιέσεις να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες και να υιοθετήσουν μέτρα λιτότητας".

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι ότι οι χώρες πρέπει να μπορέσουν να εφαρμόσουν με συστηματικό τρόπο αντικυκλικές σταθεροποιητικές πολιτικές.

Γι' αυτό είναι "απαραίτητο", σύμφωνα με τον ΟΗΕ, να αναθεωρηθεί "η φύση και οι βασικοί στόχοι των όρων" που επιβάλλονται από διεθνείς οργανισμούς για να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

"Είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπόψη τους τις πιθανές κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι οικονομικές τους πολιτικές" στη διατροφή, την υγεία και την εκπαίδευση προκειμένου να μην αποθαρρύνουν την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.


 

Επίδομα για… πλύσιμο χεριών

Δημοσίευση 24/06/2011 13:36 Ανανέωση 24/06/2011 17:40
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Απίστευτη ρεμούλα στις δημόσιες υπηρεσίες με γελοία επιδόματα σε ορισμένους υμετέρους αποκαλύπτει σήμερα τοnewsbomb.gr.
Η κατάσταση με τα επιδόματα αυτά της ντροπής έφτασε στα χέρια τηςΤρόικα προ διμήνου και τη χρησιμοποίησαν σαν όπλο για να επιβάλουν στον κ. Παπακωνταντίνου το κόψιμο όλων των επιδομάτων στο δημόσιο.
Ιδού τι περιλαμβάνει αυτή η απίστευτη κατάσταση με τα επιδόματα στο δημόσιο:
-Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου (ΟΤΕ) 390 ευρώ το μήνα σε 420 άτομα
-Επίδομα πλυσίματος χεριών (ΟΣΕ) 420 ευρώ το μήνα σε 1987 άτομα
-Επίδομα προπέλας (Λιμενικό) 640 ευρώ το μήνα σε 653 άτομα
-Επίδομα κεραίας (ΗΣΑΠ) 420 ευρώ το μήνα σε 329 άτομα
-Μεταφοράς φακέλου (Δημόσιο) 290 ευρώ το μήνα σε 6800 άτομα
-Επίδομα παραλαβής-παράδοσης λεωφορείων 450 ευρώ το μήνα σε 1100 άτομα
-Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ) 310 ευρώ  το μήνα σε 1790 άτομα
-Επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων (υπουργείο Δικαιοσύνης) 595 ευρώ το μήνα.
ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΟΝ ΜΠΕΝΤΙΤ

«Η Ελλάδα δεν είναι το μόνο μαύρο πρόβατο»

Με κραυγή αγανάκτησης υπερασπίσθηκε την Ελλάδα, σήμερα το πρωί στο γαλλικό ραδιόφωνο "Φρανς Ιντέρ", ο αρχηγός των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, όταν Γάλλος πολίτης τον ερώτησε "γιατί θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να πληρώσουν για τις ελληνικές ατασθαλίες".

«Η Ελλάδα δεν είναι το μόνο μαύρο πρόβατο»
"Το θέμα έχει αρχίσει να με νευριάζει, το να μιλάμε σαν να υπάρχει ένα μόνο μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη, οι Έλληνες, ενώ όλοι οι άλλοι είναι λευκοί και άψογοι", είπε ο Κον Μπεντίτ υψώνοντας τη φωνή και σημείωσε: "Εγώ λέω ότι οι περισσότεροι είναι το ίδιο φαύλοι με τους Έλληνες ή λίγο φαύλοι όπως οι Έλληνες".
Για να υποστηρίξει την άποψή του ο κ. Μπεντίτ ανέφερε πως "η προϋπόθεση που έθεσαν Σαρκοζί και Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό, πριν από ένα χρόνο, όταν προσπαθούσε να εξασφαλίσει το πρώτο μέρος του δανείου, ήταν η δέσμευσή του για την εκπλήρωση όλων των συμβολαίων που είχε η Ελλάδα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ή άλλα, με τις γαλλικές και γερμανικές βιομηχανίες".
"Όταν μιλάμε για "ελληνική διαφθορά" να έχουμε υπόψη μας ότι οι γαλλικές, γερμανικές, σκανδιναβικές ή άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες και επιχειρήσεις συμμετείχαν σε αυτή τη διαφθορά", τόνισε και απευθυνόμενος προς τον ακροατή, πρόσθεσε: "Όταν επομένως μιλάτε για ατασθαλίες, να αναφέρεσθε στις ατασθαλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σταματήσουμε πλέον να φορτώνουμε στην Ελλάδα μια συμπεριφορά που στην ουσία είναι γενικευμένη".
Στη συνέχεια ο κ. Μπεντίτ αναφέρθηκε στην είσοδο των κινεζικών κεφαλαίων στην περιφέρεια της Ευρώπης φέρνοντας σαν παράδειγμα "την αγορά του λιμανιού του Πειραιά". "Εάν δεν προστατεύσουμε την περιφέρεια", είπε, "θα δείτε ότι τα κινεζικά κεφάλαια θα προσκολληθούν και ενσωματωθούν σε όλη την Ευρώπη. Και σε αυτήν την περίπτωση θα κινδυνεύει η ευρωπαϊκή κυριαρχία, γιατί όποιος έχει το χρήμα θέλει να εξουσιάζει και την πολιτική".

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ-

ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ


Η Βάσω έσωσε τον Γιώργο

Δημοσίευση 20/06/2011 06:44 Ανανέωση 20/06/2011 17:03
Με έναν ελιγμό που δύσκολα γίνεται πιστευτός σε όσους δεν ξέρουν το ΠΑΣΟΚ από μέσα η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κα Βάσω Παπανδρέου έδειξε ότι τα πολιτικά της αντανακλαστικά παραμένουν ζωντανά. Με το βεληνεκές που διαθέτει εντός ΠΑΣΟΚ ακόμα και σήμερα κατάφερε με μία της κίνηση να διασώσει τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου την Πέμπτη το μεσημέρι, την ώρα που ετοιμαζόταν «αποστασία» στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Όλα ξεκίνησαν με την παραίτηση Φλωρίδη το πρωί εκείνης της ημέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο τηλεφωνικά, πριν προχωρήσει στην παραίτηση του ο κ. Έκτωρας Νασιώκα. Η κα Παπανδρέου εκείνες τις ώρες βρισκόταν στο εντευκτήριο της βουλής, όπως συνηθίζει.
Μια σειρά από παραιτήσεις φαίνεται πως είχε προετοιμαστεί καλά και μετά τον κ. Νασιώκα θα ακολουθούσαν και άλλες. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν είχαν την έγκριση του κ. Βενιζέλου ή απλά ήταν ενήμερος, ωστόσο μετά την επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό, ήρθε η δεύτερη παραίτηση.
Τότε η κα Παπανδρέου αντέδρασε ξαφνικά και στον εντευκτήριο που ακόμα βρισκόταν πετάχτηκε από την καρέκλα της ζητώντας από τους βουλευτές γύρω της να υπογράψουν κείμενο, όπου θα αιτείται από τον γραμματέα του Κινήματος κ. Βασίλη Έξαρχο, η σύγκλιση κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ελάχιστα λεπτά μετά, και πριν ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των υπογραφών, η κα Παπανδρέου ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας. «Όλα είναι ανοιχτά», απάντησε. Όταν συμπληρώθηκαν οι υπογραφές μαζί με τον κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, οποίος την επόμενη ημέρα υπουργοποιήθηκε, επισκέφτηκαν το γραφείο του κ. Έξαρχου. Ο κ. Παπαϊωάννου επί χρόνια παραμένει πιστός στον πρωθυπουργό από τότε που βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση.
Πράγματι το αίτημα έγινε αμέσως δεκτό. Το αποτέλεσμα ήταν βουλευτές που φέρονταν να έχουν ήδη συγγράψει τις παραιτήσεις τους, να μην τις καταθέσουν τελικά. Αν η κα Παπανδρέου είχε ενημερώσει ή ενημερωθεί από το περιβάλλον του πρωθυπουργού και ειδικά από ανθρώπους που διατηρεί επαφές, παραμένει άγνωστο. Άγνωστο επίσης παραμένει γιατί οι έτοιμοι προς παραίτηση βουλευτές δεν προχώρησαν στην υλοποίηση της απόφασής τους.
Δύο τινά μπορεί να συνέβησαν: το έναν είναι ότι όντας πίστεψαν στην κα Παπανδρέου και περίμεναν να τεθεί θέμα ηγεσίας. Το δεύτερο είναι πως η κίνηση της κας Παπανδρέου έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο στο Μαξίμου να δράσει.
Η αλήθεια είναι πως εκείνο το μεσημέρι υπήρξε καθοριστικό για τη σύνθεση της κυβέρνησης. Επίσης καθοριστικό υπήρξε για να μην υπάρξουν νέες αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις, οι οποίες θα έφταναν ακόμα και σε εκλογές, όπου ο κ. Παπανδρέου θα τις έχανε με βεβαιότητα.
Όσον αφορά στον ανασχηματισμό και τους ανθρώπους που μπήκαν μέσα, βγήκε και σλόγκαν: «έμειναν απ’ έξω οι πραιτοριανοί και μπήκαν μέσα οι ιουλιανοί»!!!

 

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011


"Αν οι Ελληνες δεν θέλουν να σωθούν ...η ΕΕ θα διαγράψει το χρέος!"

Το ενδεχόμενο μαζικής διαγραφής χρεών από την Ελλάδα θεωρεί πιθανό ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Άλεν Μάτιτς, σε άρθρο με τίτλο «Κι αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να σωθούν;» όπου περιγράφει τί θα γινόταν αν οι Ελληνες αποφασίσουν ότι η έξοδος από το ευρώ είναι όχι μόνο δυνατή αλλά και επιθυμητή. 

Τότε ο πυρήνας της Ευρώπης οδηγούμενος από τη Γερμανία είναι σχεδόν βέβαιο, σύμφωνα με το άρθρο, ότι θα έκανε μεγάλες...
 υποχωρήσεις συμπεριλαμβανόμενης και μαζικής διαγραφής ελληνικών χρεών. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν θα μπορέσει η Ευρωζώνη να κάνει κάτι τέτοιο χωρίς να βρεθεί στη θέση της Ιρλανδίας, να λυγίσει δηλαδή υπό το συνθλιπτικό βάρος των χρεών τρίτων.

Ο πυρήνας των χωρών της Ευρώζώνης θα πρέπει να «ζυγίσει» το κόστος του να αφήσει την Ελλάδα να πτωχεύσει σε σχέση με το κόστος διάσωσης του τραπεζικού τους τομέα. Η Ευρώπη δεν θέλει να είναι, όμως, υποχωρητική με την Ελλάδα όχι μόνο λόγω του μεγάλου κόστους αλλά και λόγω του ηθικού κινδύνου που δημιουργείται.

Θα πρέπει υπολογίσει ότι όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα ζητήσουν ανάλογες ελαφρύνσεις αν αυτό συμβεί με την Ελλάδα, και κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωζώνη. Όμως, όπως έχουν αποδείξει άλλες οικονομικές κρίσεις όταν κορυφώνεται το πρόβλημα η τυπικότητα και οι κανονές παρακάμπτονται.

Γι' αυτό, όσο περισσότεροι Ελληνες πείθονται ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, τόσο καλύτερη διαπραγμάτευση θα πετύχουν με την Ευρώπη που θα πρέπει να τους αποτρέψει από το να το κάνουν.

Κι αυτό γιατί μπορεί οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι Φιλανδοί πολιτικοί να ανησυχούν για το πώς θα παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους τους την ανάγκη να παρέχουν ατελείωτα ποσά στην Ελλάδα, αλλά κάθε άλλη επιλογή θα είναι ακόμη χειρότερη.

Σύμφωνα με τη δήλωση του αμερικανού καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Μπάρι Έιχενγκριν η (εθελοντική) έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «η μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων», ενώ ο αρθογράφος προβλέπει ότι αυτή η λύση θα προκαλούσε «συστημική κρίση στην ευρωζώνη».
Αντίθετα, για τους Ελληνες η έξοδος από το ευρώ μοιάζει περισσότερο επιθυμητή όσο η ύφεση γίνεται μεγαλύτερη για την παραμονή τους σε αυτό. «Το προ δεκαετίας παράδειγμα της Αργεντινής συγκεντρώνει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον» υπενθυμίζοντας ότι, πριν κηρύξει στάση πληρωμών η Αργεντινή, η οικονομία της είχε συρρικνωθεί κατά 8,4% τα προηγούμενα τρία χρόνια.
Όμως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ αυτή τη χρονιά. «Τρία χρόνια μετά την πτώχευση η Αργεντινή είχε ήδη επιστρέψει στους προ της κρίσης ρυθμούς ανάπτυξης. Η ελληνική οικονομία αντίθετα θα βρεθεί στα προ του 2008 επίπεδα ανάπτυξης στο τέλος του 2016».


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2011/06/blog-post_5852.html#ixzz1Pvz4rOy8

Ηλικιωμένοι Ιάπωνες προσφέρονται να καθαρίσουν τη Φουκουσίμα!

Ηλικιωμένοι Ιάπωνες προσφέρονται να καθαρίσουν τη Φουκουσίμα!Λίγους μήνες μετα τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία που συγκλόνισε όλο τον πλανήτη, έρχεται μια είδηση που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.
Αυτή τη φορά μια ομάδα ηλικιωμένων Ιαπώνων ζητά την άδεια για να καθαρίσει τη Φουκουσίμα
Πρόκειται για περισσότερους από 300 συνταξιούχους οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να πάρουν τη θέση των νέων ανθρώπων που εκτίθενται καθημερινά σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, οι συνέπειες της ραδιενέργειας θα φανούν σε 20 χρόνια από τώρα, διάστημα στο οποίο, πιθανότατα, οι ίδιοι να μην είναι καν ζωντανοί. Αντίθετα, οι νέοι άνθρωποι που εδώ και 3 μήνες πασχίζουν να απομακρύνουν τα ραδιενεργά υλικά από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα αλλά και την ευρύτερη περιοχή, θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο σε λίγα χρόνια. Η συγκινητική προσφορά τους, ωστόσο, δεν έγινε δεκτή από την ιαπωνική κυβέρνηση.
Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της αυτοθυσίας, τότε ποιος ξέρει τι είναι.
ΠΗΓΗ: techgear.gr

 


 

Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011


Καρατζαφέρης για Σαμαρά: «Άπαξ προδότης, πάντα προδότης»


Ανοίκεια επίθεση με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργος Καρατζαφέρης εναντίον του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. 

Απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά...
 ο κ. Καρατζαφέρης μίλησε για «λογική Πολιτικής Άνοιξης» και αναφέρθηκε σε μία παροιμία που λέει «άπαξ προδότης, πάντα προδότης» όσον αφορά στον πρόεδρο της Ν.Δ.

«Έχω πάρει πολλούς τίτλους απλόχερα» δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης για όσα είχε πει νωρίτερα ο κ. Σαμαράς.


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2011/06/blog-post_486.html#ixzz1Pot3Ksk4

 

 

 

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011


Guardian : «H Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη»

"H Ελλάδα: σκλάβος των ομολόγων στην Ευρώπη. Χωρίς τον κυρίαρχο έλεγχο του χρέους της χώρας τους, ο ελληνικός λαός τιμωρείται με εκβιασμό από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ", υπογραμμίζει η Guardian. " H Ελλάδα δεν θα βίωνε τη σημερινή κατάσταση αν δεν ήταν μέλος μιας νομισματικής ένωσης.


Αν είχε ηγέτες δικούς της που να περιόριζαν δραστικά τις δαπάνες και προχωρούσαν σε αυξήσεις φόρων κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα έπρεπε να αντικατασταθούν. Και τότε μια νέα κυβέρνηση θα έκανε το αντίθετο: δηλαδή, θα επιδείκνυε ένα οικονομικό κίνητρο, ή αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν κυκλική πολιτική".

Η Guardian ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερη διαπραγματευτική πολιτική από αυτή που χρησιμοποιεί και τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας το επιβεβαιώνουν. Τα χρήματα από το ΔΝΤ θα δοθούν ενώ οι ευρωπαίοι ρυθμιστές θα βρίσκονται σε συνεχή αντιπαράθεση για το χρονικό της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, είναι βέβαιο, επισημαίνεται στο άρθρο, ότι κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο κατάρρευσης Lehman Brothers .

"Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ένα παιχνίδι μικροπολιτικής". Όπως εκτιμά η Guardian, μια δημοκρατικά υπεύθυνη Ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθούσε μια πολύ πιο σκληρή (διαπραγματευτική ) γραμμή με τις ευρωπαϊκές αρχές. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αρχίσουν με ένα μορατόριουμ για τις πληρωμές τόκων, τα οποία σήμερα κυμαίνονται σε ποσοστό 6,6% του ΑΕΠ.

Αυτό θα απελευθέρωνε αρκετά κεφάλαια για ένα σοβαρό πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, ενώ θα διαπραγματευόταν με τις αρχές για μια αναπόφευκτη διαγραφή χρέους.


Read more: http://www.enimerwsi.com/2011/06/guardian-h.html#ixzz1PorM2vRk

 

Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011


 

Το «βαρύ χέρι» του Αντιπροέδρου

«Ξέρω και εγώ από παρόμοιες καταστάσεις, όπως αυτές που συμβαίνουν τώρα με τους Αγανακτισμένους, τις έχω ζήσει στα φοιτητικά μου χρόνια. Με τη μόνη διαφορά, ότι τότε επιτρεπόταν να χτυπήσουμε και εμείς. Και εγώ δέρνω άσχημα». Τάδε έφη, ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος. Πρόσθεσε, επίσης, πως «Έχουμε το δικαίωμα κυκλοφορίας και ελεύθερης έκφρασης και εμείς. Και θα το εξασφαλίσουμε με κάθε μέσο…!»


Δηλαδή το πρόβλημα σας, κ. Πάγκαλε, δεν είναι να βρείτε το λόγο που αυτές οι χιλιάδες κόσμου έχουν αγανακτήσει με την πολιτική σας και ξημεροβραδιάζονται στις πλατείες, αλλά το ότι δεν σας επιτρέπετε και εσάς να ανταποδώσετε τις μούντζες και τα γιαούρτια; Και εντάξει, οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι με τα επώδυνα οικονομικά σας μέτρα, εσείς με τί είστε «αγανακτισμένος»; Μήπως που «τους επιτρέπετε» να διαφωνούν ή που απλά υπάρχουν; Οι αυλικοί, κ. Πάγκαλε, λένε σε όλα «ναι», στα δημοκρατικά πολιτεύματα, υπάρχει κατοχυρωμένη συνταγματικά ελευθερία λόγου…



Read more: http://www.enimerwsi.com/2011/06/blog-post_6555.html#ixzz1PoqfA7EO



Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011


JP Morgan: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ίδια η επιθυμία των Ελλήνων για χρεοκοπία!


Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η ίδια η Ελλάδα και το ρίσκο ενός λάθους πολιτικής, καθώς εντείνονται στο εσωτερικό της χώρας οι φωνές υπέρ της χρεοκοπίας, προειδοποιεί η JP Morgan...

«Γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι ο πραγματικός κίνδυνος για το επόμενο πακέτο προέρχεται από την ίδια την Ελλάδα. Είναι...
 ολοένα και πιο πιθανό ότι θα σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση που θα θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του πακέτου με λιγότερη λιτότητα και λιγότερες αποκρατικοποιήσεις», επισημαίνει ο οίκος.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα αντιδρούσαν η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ σε κάτι τέτοιο. Τα πάντα θα εξαρτιόνταν από το τι ακριβώς θα ζητούσε η νέα κυβέρνηση και πώς θα αντιδρούσαν οι αγορές.

Είναι πιθανό ότι οι ξένοι πιστωτές της Ελλάδας θα συμφωνούσαν σε έναν συμβιβασμό, προκειμένου να συνεχίσει να χρηματοδοτείται το ελληνικό έλλειμμα.

Όμως, η JP Morgan προειδοποιεί ότι η εναλλακτική θα ήταν μια χρεοκοπία, «η οποία θα ήταν μια καταστροφή για όλους, για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα οδηγούσε στην κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας θα και δημιουργούσε μια σημαντική χρηματοοικονομική κρίση στην περιοχή».

«Όμως, με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων στην Ελλάδα να σκέφτονται ότι η χρεοκοπία ίσως είναι προς το συμφέρον τους, ο κίνδυνος ενός μεγάλου λάθους πολιτικής στις επόμενες εβδομάδες δεν πρέπει να αγνοηθεί», τονίζει η JP Morgan.


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2011/06/jp-morgan.html#ixzz1PjSlQRRD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου